pedagogisch medewerker lol maken met kinderen. wat verdien je als pedagogisch medewerker

Wat verdien je als pedagogisch medewerker?

Informatie Bart Duppen

Wat verdien je als pedagogisch medewerker? In deze blog leggen we uit wat je kunt verwachten qua startsalaris, doorgroeimogelijkheden, diploma-eisen en extra arbeidsvoorwaarden in de kinderopvang. Inclusief handige links en actuele cao-informatie.

Als pedagogisch medewerker werk je met kinderen op het kinderdagverblijf (KDV), buitenschoolse opvang (BSO) of in de peuteropvang. Belangrijk werk – en een vraag die veel mensen bezighoudt: wat verdien je als pedagogisch medewerker? Het salaris varieert afhankelijk van ervaring, opleiding en het type opvang. Over het algemeen biedt de cao Kinderopvang een goed salaris, wat binnen de zorg- en welzijnssector vaak als aantrekkelijk wordt beschouwd, zeker als je kijkt naar de bredere arbeidsvoorwaarden. In deze blog zetten we het voor je op een rijtje.

Startsalaris: wat verdien je als je net begint?

Dus, wat verdien je als pedagogisch medewerker? Dit hangt af van de functie, ervaring en het type opvang, maar over het algemeen liggen de salarissen binnen een vastgestelde schaal. Het salaris van een pedagogisch medewerker is vastgelegd in de cao Kinderopvang. Je valt meestal in schaal 6, tenzij je een andere functie hebt (zoals pedagogisch coach of manager). In dit jaar verdien je als startende pedagogisch medewerker in schaal 6:

  • Minimaal € 2.539,- bruto per maand (bij 36 uur per week)
  • Maximaal € 3.489,- bruto per maand naarmate je ervaring opdoet

Werk je minder dan 36 uur? Dan wordt je salaris naar rato berekend. Het salaris is exclusief toeslagen voor bijvoorbeeld onregelmatige diensten of invalwerk.

Wat krijg je naast je loon?

Naast het salaris als pedagogisch medewerker zijn er veel voordelen, zoals vakantiedagen, pensioenopbouw en onregelmatigheidstoeslagen. Wat je exact verdient, hangt af van het type opvang waar je werkt en je ervaring. Als je je afvraagt “wat verdien je als pedagogisch medewerker?”, dan zijn er verschillende factoren die de uiteindelijke beloning bepalen, maar over het algemeen biedt de sector goede voorwaarden.

Wat verdien je als je meer ervaring hebt?

Het verschil tussen het startsalaris en het maximale salaris in schaal 6 is best groot. Hoe snel je groeit, hangt af van je werkervaring, beoordelingsgesprekken en of je structureel dezelfde uren werkt. Je bouwt dus jaar op jaar op in salaris, tot je het maximum bereikt.

Daarnaast kun je, afhankelijk van je organisatie, soms extra taken of verantwoordelijkheden op je nemen, waarvoor een toeslag geldt.

wat verdien je als pedagogisch medewerker

Diploma’s: wanneer ben je bevoegd?

Niet elk diploma geeft automatisch recht om als pedagogisch medewerker te werken. De regels zijn vastgelegd in de kwalificatie-eis-lijst kinderopvang. Een kort overzicht:

  • Mbo 3 (Pedagogisch Medewerker Kinderopvang):
    Met dit diploma mag je in de regel in de BSO werken. Wil je ook op een kinderdagverblijf (KDV) aan de slag, dan heb je vaak aanvullend bewijs nodig (bijvoorbeeld een taalniveauverklaring of aanvullend certificaat).
  • Mbo 4 (Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang):
    Dit diploma geeft toegang tot zowel KDV als BSO, zonder aanvullende eisen.
  • Hbo-diploma’s (zoals PABO, SPH, Pedagogiek):
    Deze geven brede inzetbaarheid in de kinderopvang én kunnen ook toegang geven tot functies als pedagogisch coach, beleidsmedewerker of leidinggevende.

Twijfel je of jouw diploma kwalificeert? Op de site van Kinderopvang werkt! kun je makkelijk checken of jouw opleiding voldoet.

Extra’s: vakantiegeld, reiskosten en pensioen

Naast je maandsalaris krijg je als pedagogisch medewerker ook:

  • 8% vakantiegeld
  • Reiskostenvergoeding (afhankelijk van de werkgever)
  • Pensioenopbouw
  • Opbouw van vakantiedagen (en soms extra bovenwettelijke dagen)

Meer weten over de vereiste competenties?

Wil je dieper ingaan op welke competenties belangrijk zijn als pedagogisch medewerker? Denk aan dingen als sensitieve responsiviteit, ontwikkelingsstimulering en samenwerken met collega’s. In dit artikel leggen we uit wat er van je verwacht wordt op de groep en waarom die competenties zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen.

👉 Lees hier ons artikel over competenties van pedagogisch medewerkers

Wat doet een pedagogisch medewerker eigenlijk?

Benieuwd naar wat een pedagogisch medewerker nu precies doet? Van knutseltafel tot kringgesprek en van troosten tot observeren—het werk is veel breder dan je misschien denkt.

👉 Lees hier ons artikel over de taken van een pedagogisch medewerker

Werken bij Mindset Movers

Benieuwd naar wat je als pedagogisch medewerker kunt verdienen in de kinderopvang? Bij Mindset Movers bieden we flexibele werkmogelijkheden, waar je in een jong, enthousiast team werkt. We leveren personeel aan verschillende opvanglocaties, en of je nu op de BSO wilt werken of juist afwisseling zoekt tussen peuters en basisschoolkinderen – we kijken samen wat bij jou past. Je bepaalt zelf je beschikbaarheid, en wij zorgen ervoor dat je wordt ingepland op plekken waar jij blij van wordt.

Werken bij Mindset Movers betekent dat je niet alleen flexibele werktijden hebt, maar ook dat je kunt profiteren van een aantrekkelijk salaris en goede arbeidsvoorwaarden. Wil je meer weten over wat je kunt verdienen en wat we te bieden hebben? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer direct!

wat verdien je als pedagogisch medewerker

Bronvermelding

De informatie in deze blog is gebaseerd op gegevens uit de CAO Kinderopvang en Kinderopvang Werkt, evenals andere betrouwbare bronnen over de arbeidsvoorwaarden binnen de kinderopvangsector. Voor de meest actuele informatie en specifieke details over het salaris van pedagogisch medewerkers, verwijzen wij naar de CAO Kinderopvang en de Kinderopvang Werkt-website.