De week van het vergeten kind?
“Wat houd deze week precies in en wanneer ben je een ‘vergeten kind’?” Dit was een vraag die ik meteen wilde onderzoeken. Als snel kwam ik op het platform van ‘Het Vergeten Kind’, de actievoerders. Hier leggen ze uit dat de week van het vergeten kind sinds 2014 elk jaar plaatsvindt vanuit hun stichting voor deze kwetsbare kinderen in Nederland.
Wie zijn deze kwetsbare kinderen?
Ruim acht van de tien jongeren zijn tevreden over de wijze waarop hun ouders hen opvoeden. Helaas zijn er ook genoeg kinderen waarbij dat niet zo is. Ongeveer 100.000 kinderen groeien in Nederland op in een multi-probleemgezin. Ongeveer de helft van deze kids kunnen door de problemen niet meer thuis wonen.
Een multi-probleem zegt het al: er zijn meerdere problemen waar deze gezinnen mee kampen. Waaronder problemen in het psychosociale gebied voor zowel de ouder als het kind en op sociaal economisch gebied. Je kunt hierbij denken aan ouders met een drugsverslaving,
Het zal je niet verbazen dat kinderen met een moeilijke thuissituatie het ook moeilijk hebben op school. We merken het zelf ook, slechte thuisbasis = slechte prestaties. Dat heeft voor kinderen ook nog eens een slecht invloed op hun ontwikkeling. Denk hierbij aan problemen als een negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en ernstige gedragsproblemen.
“Maargoed, genoeg over het probleem. Wat is de oplossing?”
Het actieplatform van ‘Het Vergeten Kind’ geeft aan dat je een actie kunt opzetten om geld in te zamelen. Dit geld wordt gebruikt voor ‘directe hulp’, voor het organiseren van activiteiten, en voor ‘structurele hulp’ d.m.v. Hartenhuisprojecten. In het Hartenhuisproject verbeteren ze de opvanglocaties om zo de leefomgeving kindvriendelijker te maken.
Wat kun je naast het doneren nog meer doen?
In de klas kun je kinderen met problemen ook bij staan door ze te ‘zien’ en aandacht te geven. Problemen verhelpen gaat niet maar positieve aandacht geven helpt wel degelijk. Hopelijk kunnen wij ze dan ook een zet in een goede richting geven betreft hun welzijn en welbevinden.
Teveel werkdruk voor het bovenstaande?
Onze trainers kunnen kinderen trainen om beter met hun emoties om te gaan. Uiteindelijk kunnen de leerlingen in groep 7/8 de jongere kinderen coachen binnen de school en op het plein. Zo zorg je ervoor dat niet alleen wij als docenten verantwoordelijk zijn voor het ‘zien’ van alle kinderen. De oudere kinderen kunnen dan ook hun aandacht richten op de jongere kids.
Zo ontstaat er allereerst ruimte bij de docenten, omdat ze ‘assistentes’ hebben en de aandacht van de oudere kinderen is ook heel veel waard.
“Wat ga jij doen voor de week van het vergeten kind?”
Voor meer info over ‘De week van het vergeten kind’ kun je terecht op www.hetvergetenkind.nl
Meer info over onze trainingen? Klik hier, en laat een berichtje achter.
Mindset Movers
Mindset Movers brengt kinderen in beweging!
MEER PAGINA’S
NEEM CONTACT MET ONS OP
Waarderweg 50 B
2031 BP Haarlem
Tel: + 31 6 58 93 59 12
Email: info@mindsetmovers.nl
KvK: 64088251